Wednesday, 26 February 2014

L'artesà de la setmana


Aquesta setmana m'han fet una entrevista com  l'Artesà de la Setmana per publicar a la pàgina web de la Federació d'Associacions d'Artesans d'Ofici de Catalunya. A continuació el texte de la entrevista escrita per la Caterina Hernández.

L'ARTESÀ DE LA SETMANA: Mònica Guilera Subirana

Expliqui’m breument la seva trajectòria i d’on li ve la vocació per l’ofici.

Jo no vinc de família de cistellers, però ara ja fa 14 anys que faig cistells. Abans treballava en una oficina d’una empresa gran, i vaig voler fer un canvi de vida: tenia ganes de treballar amb les mans i buscava una llibertat d’horaris que llavors no tenia. Se’m va acudir d’aprendre a fer cistells, però aquest ofici no té una formació reglada ni una escola Massana ni res de semblant. Tampoc no existeix la figura de l’aprenent...

El primer que vaig fer van ser uns quants cursets de l’Associació Catalana de Cistellers, i posar-me a fer cistells i més cistells. Des de llavors que no paro. Ni de fer-ne ni d’aprendre’n, sempre que en tinc ocasió. Els intercanvis amb cistellers catalans i amb cistellers d’arreu són la nostra escola, i la formació és permanent, fruit del contacte entre cistellers.

Quines són les principals línies de negoci de la seva empresa?

Tinc diverses línies de treball. Faig cistells per vendre, sobretot en fires; també faig cursos de cistelleria, tallers per a nens, exposicions, projectes de cistelleria creativa o instal·lacions... Ara hi ha certa demanda de cistelleria creativa, i ho faig de gust, però la cistelleria de sempre m’agrada especialment. Em sento compromesa amb la cistelleria tradicional de Catalunya i en part responsable de la conservació i la transmissió d’aquest patrimoni, i m’agrada investigar, aprendre i ensenyar. Treballo en totes aquestes línies.

Projecció de futur de la seva empresa.

Qui ho sap, què passarà demà? Suposo que serà una continuació del que passa avui... Continuaré aprenent al màxim per poder transmetre millor l’ofici. Tant de bo que hi hagi una escola de cistelleria un dia i jo pugui treballar-hi. La cistelleria serà adaptada a la vida que vagi venint. La tradició s’anirà encaixant a les necessitats de cada moment, i els nous dissenys aniran al costat dels nous usos, de les noves aplicacions. Continuarem intensificant les relacions entre cistellers europeus i potser de tot el món. El treball en xarxa, els esdeveniments cistellers internacionals, els cursets d’intercanvi entre tradicions diferents no s’aturaran sinó que seran cada vegada més intensos i posaran en contacte cultures més allunyades.

Cistells dispensadors

Cistells de vímet, olivera i avellaner.No comments:

Post a Comment